Matematické hry online

Vydáno dne v kategorii Ostatní; Autor: Jakub Vojáček; Počet přečtení: 15 013

..


Škola již začala a s ní i hromada učení a domácích úkolů. Vzpomeňte si ale na zažitou frázi „škola hrou“ a vyzkoušejte si ji v praxi. Vaším úkolem bude navštívit herní portál Raketka.cz a na něm kategorii Matematické hry.

V této sekci na Vás čeká několik skvělých matematických her, ve kterých si procvičíte bystrost, násobilku nebo sčítání a odčítání. Všechny hry jsou velmi zábavně pojaty a přitom jsou i velice naučné. Nechybí mezi nimi ani sudoku nebo početní tabule. My si pár těch nejlepších představíme.

Mathematical Zuma

Skvělý příklad toho, jak může být matematika hrou. Pokud znáte klasickou Zumu, víte, že musíte kuličky střílet mezi stejné barvy, aby Vám pak trojice z nich zmizela. V matematické verzi hry Zuma je princip velice podobný, také zde naleznete barevné kuličky, ovšem již nehledáte barevné kombinace, nýbrž součet čísel, který musí být roven 10.

Pokud máte tedy v číselném hadovy několik 9 u sebe, stačí vám kulička s číslem, 1 aby všechny zmizely. Zkuste si tedy jednoduché sčítání ve hře Mathematical Zuma.

Math Challenge

Připravte se na opravdovou výzvu. V této hře se otestuje Vaše násobilka a sčítání. Ovšem, nebude to tak jednoduché, protože hra je na čas a hlavní je dosáhnout co nejnižšího času bez jediné chyby. Na tabulce se Vám budou postupně objevovat vzorce pro násobení a sčítání.

Na numerické klávesnici stačí vždy jen naťukat výsledek a pokračovat k dalšímu příkladu. Pokud uděláte chybu, bude vám přičten trestný čas v podobě 4 vteřin. Neváhejte a zahrajte si Math Challenge.

Auway Sudoku

Přemýšlíte rádi? Co si takhle vyzkoušet opravdu povedené online sudoku? Hra má příjemné herní rozhraní a při spuštění Vám dá na výběr ze 4 obtížností. Podle zvolené obtížnosti bude určen i počet čísel již umístěných na herní ploše.

Auway Sudoku Vám nabídne měřič času, možnost vypnout pozadí nebo například tipy na správná čísla. Těch je ovšem omezený počet, takže moc neplýtvat. Hru můžete pozastavit, vrátit akci nebo se o jednu akci posunout dopředu. Samozřejmostí je i šikovná nápověda. Vyplňte tedy všechny pole správně ve hře Auway Sudoku.

Test

Vzdálenost bodů A[0; 0] a B[1; 1]


Hlavolam

Akce! Tma, bouřka, silný déšť. Podminovaná lávka přes širokou rozvodněnou řeku. Dvoučlené komadno prozatím uspělo. Oba politici držení v zajetí teroristy byli osvobozeni. Ještě je třeba se dostat na druhou stranu lávky, která exploduje za 17 minut. Víc času není. Lávka je ale moc úzká a bambus víc jak dva lidi najednou neunese. A pak, je hrozná tma a oni mají jenom jednu baterku (asi nízkorozpočtový film). Bez baterky se lávka prostě přejít nedá. To by byla sebevražda. Oba komandos jsou celkem ve formě: první přeběhne lávku za 1 minutu, druhý za 2 minuty. Politici jsou na tom, ale hůř: jeden přejde lávku za 5 a druhý za 10 minut. Přes lávku mohou jít jen dva najednou a ten rychlejší samozřejmě musí čekat na toho pomalejšího. Jak to stihnou? Nebo to nebude americkej happyend?